Waarom de navelstreng uit laten kloppen?

Helaas gebeurd dit nog steeds te weinig.
Je wordt er ook niet standaard op gewezen, maar het is evengoed een zeer belangrijk detail bij de geboorte en een hele goede buffer voor je baby.

De WHO wereldgezondheidsorganisatie adviseert om de navelstreng pas na minimaal 60 sec door te knippen maar nog beter wanneer de navelstreng is gestopt met kloppen. Je kan dit ook zien. De navelstreng kleurt dan van blauw naar wit. Na 60 sec heeft de baby ongeveer 50% van de voordelen behaalt. Idealiter neem je er dus nog even de tijd voor.

* Bloed: Als je baby zich klaarmaakt voor de geboorte stroomt er extra bloed van zijn lichaam naar de placenta zodat hij onder andere beter door het geboortekanaal past. Het is beter om dit bloed tijd te geven terug te laten stromen na de geboorte, zodat je baby niet start met een tekort aan bloed.

Door het uit laten kloppen laat je de fysiologische transfusie toe van het bloed van de placenta naar de baby. Als je te snel knipt blijft er tot 30% van het bloed van je baby achter in de placenta.

Voordelen om dit bloed wel te krijgen:
1. Meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam en een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het buitenleven waar je baby zelf moet ademen.
2. Meer ijzer, waardoor de kans op ijzertekort in de eerste 6 maanden na de geboorte lager is. Ijzer speelt een belangrijke rol bij de hersenontwikkeling en die van het zenuwstelsel.
3. Meer stamcellen, belangrijk voor de groei en het herstel bij ziekte.

* Voeding: Het placentabloed bevat daarnaast ook heel veel voedingsstoffen, die kan je baby zeker goed gebruiken. Doordat de borstvoeding nog op gang moet komen kost je kleintje dit veel energie. Wat extra voedingstoffen is dus niet weg, daarnaast zorgt het extra bloed voor een betere warmtehuishouding.

* Hormonen: Na de geboorte zijn de hormonen die pijn remmen en voor geluksgevoelens en binding zorgen sky high bij zowel jou als je baby. Zo hoog zullen ze nooit meer in je leven zijn. Het “te veel” aan deze hormonen kan zich reguleren op het moment dat de placenta er nog aan zit.
#zwanger #bevalling #bevallen #baby#navelstreng #geboorte

Vorige
Vorige

Borstvoeding: Hoe leg je je baby juist aan?

Volgende
Volgende

Vertrouw jezelf en je baby.